Skip to content

Hello, Oslo!

17.03.10
Picture stolen on the net somewhere - LA Times?

Vi lister oss så stilt på tå når vi skal ut og plante

Velkommen til Geriljahage på nett. Her kan du holde deg oppdatert på geriljaplanter som gror gatelangs i Oslo – og kanskje ellers i landet? Snøen har så vidt begynt å smelte, og avdekker byens grå landskap – la det bli grønt!

HVORFOR GERILJAHAGE?

Grøntarealene i byrommet er under konstant press fra utbyggingskåte byråkrater og eiendomspamper. Maten vår kommer med bil. La byen leve! Kortreist mat. Ferske råvarer. Sjølberging. Blomster. For alle. Tenk å kunne plukke en av dine “5 om dagen” under morgenpromenaden. Jordbær på plata eller jordskokk på løkka. Mer dyrking av nyttevekster og blomster i byrommet har positive bieffekter. Helse, tilhørighet, miljø, respekt, forståelse, klima, estetikk…listen er lang. Permakulturforeningen i Oslo har hatt geriljahage som et tema tidligere i år; nå tar vi det videre. Er du interessert i å plante eller vanne? Heng med.

Oslo kommunes hjemmesider finnes det kart over registrerte grøntarealer i der du bor – hva med å opprette noen nye eller ta i bruk de eksisterende?

Reklamer
7 kommentarer leave one →
 1. 17.03.10 21:09

  Nå er det på tide å så i bøtter og spann! Forkultivering innendørs gjør at du har klare planter til bakgårdsangrep når jorda har fått opp tempen utover i april.

 2. 26.03.10 15:23

  Yay for dette, men hva med forurensning? Midt i en by så stor som Oslo?

 3. 29.03.10 13:37

  Tungmetaller er jo bl.a. det man snakker om når det gjelder luftforurensing. Nå er det ikke bly i bensin lenger, noe nitrogenforbindelser kan forekomme, men jevnt over vil jeg tro at det ikke er nevneverdig mer skadelig å spise noe som har grodd i byen, enn noe som har grodd på landet – men som har blitt sprøytet med insektsmidler. Sjekk denne urbane «gården» på YouTube.
  /Grønnsaksgeneralen

 4. 03.04.10 18:52

  Skal ikke ta så lett på det, om du har tenkt å spise maten (skader sikkert ikke med et par gulrøtter, da). «Matvekster bør ikke dyrkes nærmere enn 20 m fra sterkt trafikkerte veier.» sier Debios regler.
  Tungmetallforurensning fra trafikk vet man er farlig og i hvilke konsentrasjoner, til forskjell fra sprøytemiddelrester i maten, så hvorfor ta unødvendige sjanser? Kvikksølv og kadmium er ikke bra, og slippes ut av biler. Stoffer som kan være farlige for oss kan også påvirke plantenes vekst. Så er det støv, ekle hydrokarbonrester fra bilenes eksos som gjør at du må passe på å vaske maten godt. Pluss at det antagelig fortsatt ligger mye bly i jorden fra tidligere trafikk.

  Andre ting som påvirker plantene er ozonet som dannes, direkte skadelig for plantene + svoveldioksid, som både er næring og giftig i for store mengder.

  Til gjengjeld rensker plantene opp i lufta også, da.

  Snøen blir svart om vinteren.

 5. Grønnsaksgeneralen permalink
  06.04.10 13:44

  Joda, jeg er helt enig i at man bør være forsiktig. Her er det uansett ikke snakk om å starte noe urban selvforsyning, mer en symbolsk handling. Det kommer så klart helt an på hvor plantene gror. F.eks., hva med alle parsellhagene i Oslo; der dyrkes det jo mye grønnsaker, og det av folk som sikkert også er opptatt av tematikken! 20-metersregelen som du nevner bør nok holdes. Jeg spiser jo ikke mat plukket opp fra gata heller, så støtter det å tenke seg om to ganger.

 6. kålormen permalink
  07.04.10 00:37

  Ja til svart grønnsakssuppe en gang i året og grønn eksplosjon i Oslo by!

 7. gartnernosis permalink
  17.04.10 22:58

  Et anna element av forurensning er dyr og menneske piss, spy og dritt, til ettertanke…..
  Men er alt for symbolikken og pryden, bespisning gjøres på eget ansvar he he
  La det grønne opprøret begynne!!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: